Председник Банатског Форума на конгресу ЕПП у Букурешту

Participanţii la Congresul PPE de la Bucureşti nu au fost preocupaţi decât de lucrările mai-marilor Europei, găsindu-şi timp să îşi facă o idee despre România, dar şi pentru a comenta pe marginea mitingului USL de pe Arena Naţională.

Drumurile din România au făcut impresie

Djurica Savkov, preşedintele organizaţiei Banatski Forum (Forumul Bănăţean), Serbia, a lăudat curăţenia Capitalei şi drumurile bune, menţionând că România a făcut un real progres în ultimii ani.

„Îmi place în România, sunt impresionat, aveţi o arhitectură impresionantă. Aveţi drumuri bune, pe care se circulă bine, înainte nu erau aşa, Bucureştiul este un oraş curat, nu am văzut sticle de plastic sau ambalaje pe jos”, a declara Savkov, pentru gândul.

Kostas Sasmatzoglou, purtător de cuvânt al Partidului Popular European, s-a declarat foarte entuziasmat de succesul primei zile a congresului, specificând importanţa evenimentului pentru România.

„Suntem foarte mulţumiţi, am reuşit să adunăm foarte multe persoane şi este un semn de solidaritate pentru România, ne arată că ne dorim ca această ţară să facă parte din proiectele Uniunii Europene. Suntem aici să susţinem România”, a spus acesta, pentru gândul.

De aceeaşi părere este şi Johannes Kasal, reprezentant al Ministerului pentru Afaceri  Internaţionale şi Europene din Austria, care consideră că este o ocazie potrivită pentru a rezolva multe probleme din mediul politic, dar şi economic.

„La acest congres vrem să socatem în evidenţa oportunităţile politice şi economice şi vrem să oprim turbulenţele din mediul politic”, a conchis Kasal.

Cu toate acestea, Casa Poporului a dat de gândit europenilor. În ciuda arhitecturii şi a dimensiunii clădirii, Nico Lange nu s-a simţit impresionat, mărturisind că istoria României şi a clădirii umbreşte puţin actualul congres al democraţiei.

„Este puţin ironic şi ciudat în acelaşi timp ca acest congres al democraţiei să se ţină într-o ţară în care a dominat un regim comunist, într-o clădire construită de un dictator şi, ce-i drept, nu mă simt foarte confortabil să ştiu că românii au suferit din cauza asta”, a spus, pentru gândul, Nico Lange, directorul fundaţiei Konrad-Adenauer, membru al PPE, Germania.

Referitor la situaţia politică din România, în ciuda recunoaşterii problemelor existente, preşedintele Banatski Forum a spus că este un lucru bun pentru că astfel ţara se integrează.

„Eu cred că acesta este un proces în care sunt implicate toate ţările, Uniunea Europeană nu este ceva uşor, iar România este şi ea în acest proces. Oamenii se uită la aceste probleme doar din punctul de vedere al României şi li se pare ciudat. Dar dacă te uiţi ca la un total, ca la un întreg, România fiind doar o părticică, nu ţi se mai pare ciudat, ci e chiar normal, se întâmplă peste tot. Si dacă în România se întâmplă aşa ceva, înseamnă că e integrată şi că face parte din întregul proces, ceea ce e foarte bine”, a mai spus Savkov.

"Faptul că cei din Opoziţie îşi lansează astăzi candidaţii demonstrează cât de nesiguri sunt"

Tototdată, show-ul electoral organizat de USL pe Naţional Arena a lăsat cu un gust amar europenii veniţi astăzi la Parlament.

„Faptul că cei din Opoziţie îşi lansează astăzi candidaţii demonstrează cât de nesiguri sunt, că nu au încredere în campania lor şi vor doar să apară la ştiri. Ceea ce fac ei nu e nimic politic. Problema lor şi a guvernului ar trebui să fie de ce socialiştii au decis să nu vină aici, nu de ce congresul PPE s-a ţinut în Bucureşti. Şi sunt sigur că nu sunt foarte mulţi socialişti europeni pe Stadionul Naţional şi ar trebui să le dea de gândit”, a declarat Nico Lange.

Pe de altă parte, Johannes Kasal, deşi susţine că nu este un lucru bun pentru România, declară că, într-adevăr, USL a vrut să câştige audienţă.

„Este uşor de înţeles de ce au făcut cei din opoziţie evenimentul lor, este adevărat că este o luptă pentru audienţă, însă pentru România nu este un ajutor”, a mai zis Kasal.

Pe de altă parte, Djurica Savkov a găsit o scuză celor din USL pentru evenimentul organizat în aceeaşi zi cu congresul PPE, spunând că pentru a avea succes, uneori trebuie făcute şi astfel de compromisuri.

„Sunt reguli care trebuie respectate, însă câteodată trebuie să faci lucruri mai puţin obişnuite dacă vrei să câştigi”, a punctat el.